Δωμάτιο 101

Μιλώντας για το φόβο, ένας μεγάλος κίνδυνος η σκέψη του οποίου γεννάει φαντάσματα είναι αυτός:

» Ο φασισμός αποτελεί μια σύγχυση, μια αλληλοδιείσδυση επανάστασης και αντεπανάστασης: «της γης οι κολασμένοι» στρέφονται και μπήγουν το μαχαίρι στο σώμα του συντρόφου τους ή στο ίδιο τους το σώμα, πνίγουνε την απόγνωσή τους σ’ ένα όργιο θριάμβου που μεταμορφώνει την ιδεολογική κουρελαρία σε μυθώδη λαμπρότητα’ «της γής οι κολασμένοι» σπάνε τον καθρέφτη πού δείχνει την κόλασή τους, θρυμματίζοντας έτσι τη συνείδηση της κακομοιριάς τους, αλλά όχι και την ίδια την κακομοιριά τους.»

Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος, Η έσχατη στράτευση, «Τόνιο Γκρέγκερ», Ο δυϊσμός του φασισμού και ο «φασισμός» της τέχνης,σελ. 67, Εκδόσεις Ύψιλον, α’ έκδοση 1985.

Δηλαδή η πιθανότητα αντί να χτυπήσει κανείς αυτό που τον απειλεί, να χτυπάει ή να αμύνεται απλώς απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι είναι εξίσου ή και περισσότερο ευάλωτοι.  Γι’ αυτό ο μόνος τρόπος για να βγει κανείς από το πάγωμα της αγωνίας και του φόβου που δημιουργούν διάφορες έκτακτες και οδυνηρές καταστάσεις είναι η σκέψη, η επίγνωσή και η αλληλεγγύη. Αν απουσιάζουν τα δύο πρώτα, και μόνη της η αλληλεγγύη δεν κάνει λάθος.

» Φόβος οὐκ ἒστι ἐν τῆ ἀγάπη ἂλλ’ ἡ τελεία ἀγάπη ἒξω βάλλει τόν φόβον, ὃτι ὁ φόβος κόλασιν ἒχει, ὁ δε φοβούμενος οὺ τετελείωται ὲν τῆ ἀγάπη». 

               Α΄ Ιωάννη, 4,18.

 

Η ανάρτηση αυτή έγινε για την «Ημέρα ενάντιο στο φόβο». Περισσότερα κείμενα εδώ.  http://grfear.blogspot.com

5 σκέψεις σχετικά με το “Δωμάτιο 101

 1. πολύ καλή οπτική: δεν είμαστε εμείς και οι άλλοι, όλοι εμείς είμαστε και όλοι φοβόμαστε, άλλος αυτό κι άλλος εκείνο – το ζητούμενο είναι να ελευθερωθούμε από το φόβο, καθένας ξεχωριστά κι όλοι μαζί και τότε θ’ αποκτήσουμε την επίγνωση ότι δεν είμαστε εμείς και οι άλλοι, αφού δεν θα έχουμε κάτι να φοβόμαστε και να το προβάλουμε στο πρόσωπο του συνανθρώπου
  και, ναι, μόνο η ουσία της αγάπης μπορεί να διαλύσει τη σκιά του φόβου εντός μας

 2. Ευχαριστώ πολύ,αυτό ήθελα να πω, ναι. Δύσκολο μου φαίνεται βέβαια στην πράξη αλλά η δοκιμή αυτή ήταν ωραία και γι’ αυτό το λόγο! Καλημέρα:)

 3. Ναι αγαπητή coerdia, η επίγνωση.

  Η επίγνωση του Είναι μας ή αλλιώς Γνώθι Σ’ Αυτόν !

  Και σε αυτή την πορεία χρειαζόμαστε Έρωτα για το Είναι μας, για τον συνοδοιπόρο μας, για υψηλές Ιδέες !

  Ιδέες που θα μας οδηγήσουν στην σύνθεση μια άλλης ανθρώπινης κοινωνίας, βασισμένη στο Εμείς και στην συμβιωτικής μας σχέσης μας με την Φύση, το Όλον.

  Καλό σου βράδυ.

 4. Ευχαριστώ Απόλλωνα, μακάρι κάπως να το καταφέρναμε, είναι τόσες οι δυσκολίες που δεν ξέρω αν γίνεται. Να είσαι καλά και καλή δύναμη και για άλλες προσπάθειες ατομικές και κοινές εύχομαι. Καλημέρα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.